Symposium

Man and His World

Met Baruch Gottlieb, Shailoh Phillips and others
1-dag Symposium (Museumnacht Den Haag)
Zaterdag 21.10.2017, 13:00 — 18:00 H

Gratis toegang — Klik HIER om te reserveren 

Programma:
12:00 — 13:00 uur  Deuren open: Expositie Feedback #1: Marshall McLuhan and the Arts
13:00 — 13:05 uur  Marie-José Sondeijker (directeur van West)­­­ - introductie
13:05 — 13:45 uur  Dr. phil. Baruch Gottlieb - lezing: 'Man and his World in the Anthropocene
13:45 — 14:30 uur Pauze
14:30 — 15:00 uur Rondleiding door de expositie
15:00 — 16:30 uur  Dr. phil. Baruch Gottlieb & Shailoh Philips Workshop: 'McLuhan's Ecology: the planet as a work of art'
16:30 — 17:30 uur  Publieke discussie: The environment of pervasive media'
17:30 — 18:00 uur Afsluitende borrel  

Terwijl de Koude Oorlog nog bezig was kondigden elektronische media en de eerste computers de aanstaande omwentelingen al aan. Op die manier ontstond een collectief bewustzijn van de onbeperkte technologische en visionaire mogelijkheden. De Canadees Marshall McLuhan, als meest prominente publieke denker van de na-oorlogse tijd, was door de organisatie van de wereldexpositie Expo 67 uitgenodigd om te reflecteren op het prototype van een toekomstig ‘techno-utopia’. Ongeëvenaard in zijn omvang en radicaliteit, wellicht het laatste grote gebaar van onwrikbare hoop op een betere wereld door vooruitgang van wetenschap en technologie. Dat is ook het moment waarin sleutelideeën van de 20de eeuw zoals ‘The Medium is the Message’ en ‘The Global Village’ zijn ontstaan, gedachtengoed dat vandaag de dag misschien betekenisvoller is dan ooit.

De internationale symposiumserie die hoort bij de het reizende tentoonstellingsproject 'Feedback #1: Marshall McLuhan and the Arts' brengt specialisten en generalisten, artiesten, filosofen en critici samen om de inzichten van Marshall McLuhan en de Toronto School te bespreken, te onderzoeken en te vergelijken met de wereld van nu.

Hiermee wordt de discussie, de reden van bestaan, en de hoop op een vreedzame en welvarende wereld 'Man en zijn wereld' opnieuw in het leven geroepen. Techno-sociale aspiraties van de late jaren 60 zullen worden onderzocht en gerecontextualiseerd. En in de huidige omstandigheden van het antropoceen waar hoopvolle ideeën van technologische en wetenschappelijke vooruitgang worden geconfronteerd met onoverkoombare uitdagingen. Wat is er gebeurd met onze relatie tot technologie? Welke beloftes zijn vervuld, welke zijn onrealiseerbaar en welke hoopvolle scenario's voor het huidige netwerk van verbindingen, kunnen we ons voorstellen?

De presentaties zijn Engelstalig en zijn geschikt voor kunstenaars, studenten, liefhebbers van kunst en cultuur en iedereen met een brede interesse.

Baruch Gottlieb is getraind als filmmaker aan de Concordia University. Hij is sinds 1999 werkzaam in digitale kunst met specialisatie in kunst in de openbare ruimte. Hij is actief lid van de 'Telekommunisten', 'Arts & Economic Group' en 'Laboratoire Déberlinisation artist collectives'. Hij geeft momenteel les in digitale esthetiek aan aan de Universiteit van Kunsten Berlijn en is fellow van het Vilém Flusser Archiv. Als curator van 'Feedback #1: Marshall McLuhan and the Arts’ schrijft hij uitgebreid over digitale esthetiek, digitale archivering, generatieve en interactieve processen, digitale media voor de publieke ruimte en op sociale en politieke aspecten van netwerkmedia.

Shailoh Phillips is mediakunstenaar, onderzoeker en educator. Opgeleid als antropoloog, filosoof en cultuuranalyst is zij afgelopen 10 jaar steeds meer gaan opereren op het snijvlak van technologie, kunst en designeducatie. Zij ontwikkelt interactieve installaties, games en workshops met o.a. MIT Media Lab, Rijksmuseum, VPRO, Bouwkeet en Open Set. Zomer 2017 is zij (cum laude) afgestudeerd met een MA Kunsteducatie aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Ze houdt zich met name bezig met collectieve kritische oefeningen, decoloniseren van instellingen, en mediawijsheid.

Koop tickets

Andere avonturen

No Choice Tattoos

Entertainment

1646

Doorlopend programma

Surprise! Laat een geïmproviseerde tatoeage zetten door kunstenaar Dennis Tyfus.

Bekijk activiteit

Workshop Spirograph tekenen

Creatief

Escher in het Paleis

Doorlopend programma

Bekijk activiteit

Laat je haar en make-up stylen

Entertainment

Haags Historisch Museum

Doorlopend programma

Dare to be different!

Bekijk activiteit