Symposium

Man and His World

Marshall McLuhan en de wereldexpositie van 1967

Terwijl de Koude Oorlog nog bezig was kondigden elektronische media en de eerste computers de aanstaande omwentelingen al aan. Op die manier ontstond een collectief bewustzijn van de onbeperkte technologische en visionaire mogelijkheden. De Canadees Marshall McLuhan, als meest prominente publieke denker van de na-oorlogse tijd, was door de organisatie van de wereldexpositie uitgenodigd om te reflecteren op het prototype van een toekomstig ‘techno-utopia’. Tegelijkertijd was Expo 67, ongeëvenaard in zijn omvang en radicaliteit, wellicht het laatste grote gebaar van onwrikbare hoop op een betere wereld door vooruitgang van wetenschap en technologie. Dat is ook het moment waarin sleutelideeën van de 20de eeuw zoals ‘The Medium is the Message’ en ‘The Global Village’ zijn ontstaan, gedachtengoed dat vandaag misschien betekenisvoller is dan ooit.

Professor Janine Marchessault, specialist op het gebied van de wereldtentoonstelling van 1967, zal met een keynote speech, inzicht geven in de context en inhoud van de activiteiten van Marshall McLuhan en andere prominente visionisten op het gebied van technologische architectuur, kunst en theorie.

In de daaropvolgende discussies kijken we naar de verwachtingen en hoop die men destijds had in de technologische vooruitgang. Wat is er gebeurd met onze relatie tot technologie? Welke beloftes zijn vervuld, welke bleken onrealiseerbaar en welke hoopvolle scenario's voor het gebruik van het huidige World Wide Web kunnen we ons vandaag voorstellen?

Janine Marchessault is auteur van Marshall McLuhan: Cosmic Media (Sage Publications, 2005) en co-editor van Fluid Screens, Expanded Cinema (Universiteit van Toronto Press, 2007) en is verbonden aan de York University, Canada afd. kunst, digitale media en globalisering. Zij is directeur van het Visible City Project + Archief, waar nieuwe mediapraktijken in verschillende stedelijke contexten worden onderzocht.

Het internationale symposium ‘Man and His World’ verenigt kunstenaars, filosofen en critici om gedachten en ideeën te bespreken. Dit jaar is het thema hoop. We blikken terug en stellen een hoopvolle toekomst ter discussie. De organisatie is in handen van West Den Haag en het project sluit aan bij de expositie ‘Feedback, Marshall McLuhan and the Arts’.

De presentaties zijn Engelstalig en zijn geschikt voor kunstenaars, studenten, liefhebbers van kunst en cultuur en iedereen met een brede interesse.

Programma:
12:00 — 13:00 uur  Open: Expositie Feedback, Marshall McLuhan and the Arts
13:00 — 13:05 uur  Marie-José Sondeijker­­­ - introductie
13:05 — 13:30 uur  Dr. phil. Baruch Gottlieb - inleidende lezing
13:30 — 13:45 uur  Korte pauze
14:00 — 14:45 uur Prof. Janine Marchessault - keynote lecture
14:45 — 15:30 uur  Discussie ‘Man and His World today’
15:30 — 16:00 uur  Pauze
16:00 — 16:45 uur Ass. Prof. Elena Lamberti (TBC) - keynote lecture
16:45 — 17:30 uur  Discussie ‘The world of moving and mobile media’
17:30  — 18:00 uur  Afsluitende borrel         

Symposium  Museumnacht Den Haag 2017
Zaterdag 21.10.2017, 12:00 — 18:00 uur
Locatie: West in Huis Huguetan, Lange Voorhout 34, 2514 EE Den Haag
Prijs: Early Bird €12,50, Regulier €15,00
Info + tickets: www.westdenhaag.nl

Koop tickets

Andere avonturen

Haal de activist in jezelf naar boven!

Tentoonstelling Creatief

Humanity House

Waartegen of waarvoor kom jij in actie? Laat je stem horen!

Bekijk activiteit

Late night mini-college fabeldieren

Verdieping

Museum Meermanno

(Bekijk alle tijden)

Duik in de mystieke wereld van het fabeldier.

Bekijk activiteit

Nest X Eddie the Eagle Museum

Tentoonstelling

NEST

Tijdens Museumnacht zal Eddie the Eagle jouw inner-freak vinden, vastleggen en …

Bekijk activiteit