program

 
 
Opening in de Electriciteitsfabriek

gaga delhi copy

Real # Fake
Kunst of commercie?
Museumnacht Den Haag wordt dit jaar spectaculair geopend door twee iconen die beiden een grote stempel op de populaire cultuur hebben gedrukt: Amy Winehouse en Lady Gaga. Deze powerwomen lijken op het eerste gezicht haaks tegenover elkaar te staan, maar misschien is de werkelijkheid complexer..

Wanneer wordt kunst commercie en commercie kunst? Hoe blijf je authentiek in een commerciële wereld? Avant-garde performance duo House of L’Evant zet je op scherp terwijl ze je meenemen in een wervelende wereld vol muziek, liefdesverdriet, poëzie, kunst, verslaving en het brandende verlangen tot zelfexpressie.


De opening in de Electriciteitsfabriek is van 19.30 tot 20.00 uur. Bij zijn? Haal dan je VIP-ticket!

Afterparty bij Filmhuis Den Haag

yEs! yEs!

De Echte Neppe Afterparty
Laat jezelf echt nep op de foto zetten in onze photobooth en waag je daarna op de dansvloer met vanaf middernacht diverse elektronische live acts uit Den Haag met vernieuwende en dansbare tunes. Denk aan een mix van live muziek, beats, visuals en performances met Generate als kickoff. Vervolgens Sima Kim die het experiment niet schuwt. Van yEs! yEs! kan je een grote mashup van electro, club en urban verwachten met een hint naar de eighties en nineties. We eindigen met de dj berucht van BAKK en Red Light Radio: The Social Lover.

Dans tot diep in de nacht door. Zomertijd of wintertijd? Onze afterparty kent geen tijd

Programma:
Doorlopend vanaf 22.30
00.00 – 00.45: Generate – live
01.00 – 01.30: Sima Kim – live
01.45 – 02.45: yEs! yEs! – live
02.45 – 03.00 nieuwe tijd  (wintertijd; 04.00 oude tijd): The Social Lover – dj set

1646

afbeelding

Een nieuwe performance van Lucy Beech & Edward Thomasson
Bij 1646 worden bewegingen van groepen mensen omgetoverd tot een echte choreografie. In een performance van het Britse kunstenaarsduo Beech en Thomasson wordt taal omgezet in acties, bewegingen en choreografische patronen. Zo onderzoeken ze via lichamelijke handelingen waar interpersoonlijke grenzen liggen wanneer taal wegvalt. Een humoristische optreden dat kan gezien worden als een visuele grammatica van geluid.

Programma:
21.00 / 22.00/ 23.00 / 00.00 uur: Performance Lucy Beech & Edward Thomasson

Bunkermuseum

Stap in de wereld van de bunker
Een unieke locatie met unieke voorwerpen. Tijdens de Museumnacht kan je een bezoek brengen aan een échte en unieke Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Kom erachter hoe het leven in een bunker was, welke spullen men gebruikten en hoe de bunker vroeger ingericht was. Bekijk de bunkerbodemvondsten uit de regio Den Haag en leer over de gevolgen van de bezetting  en wat dit betekende voor de inwoners van Den Haag.


Programma:
Alles doorlopend

Electriciteitsfabriek

herman-kolgen-blndman-foto-pieter-kers2


Donker. Zwoel. Rauw.
Amy en Lady Gaga in de Turbinehal! Echt waar. Valse verleiders kunnen daarna de tangovloer op: donker,zwoel en rauw. Links en rechts een wonderlijke glimp van ons prachtige jaar programma. Authentieke, selfmade Haagse muzikanten wisselen elkaar en de tangovloer gedurende de nacht af. Er is wijn en er is bier en er zijn banken om de geweldige fabriekshal te ondergaan.

Escher in het paleis

museumnacht3-9(web)

Is wat je ziet echt of echt nep?
Houden je ogen je voor de gek, of is wat je ziet wel echt mogelijk? Escher speelde met illusies; vissen worden vogels, bol wordt hol, groot wordt klein en in spiegelingen laat Escher onmogelijke werelden zien.

Onder het genot van een hapje, drankje en goede muziek zie je de raarste spiegelingen en perspectieven. Deze avond houden wij je voor de gek! Verwonder en bewonder tijdens de museumnacht bij Escher in het Paleis.
Programma
Alles doorlopend

Filmhuis Den Haag

filmnacht

Echte neppe multidisciplinariteit
Hoe rekbaar is de grens tussen echt en nep? Speciaal voor de Museumnacht presenteert Filmhuis Den Haag een programma dat schippert tussen deze twee uitersten. Haagse kunstenaars tonen werk rondom dit thema in een speciaal voor de nacht ontworpen expositie.

Haal een drankje bij de bar en laat je verassen, of zak onderuit in een van onze bioscopen voor een selectie korte films. Over een ogenschijnlijk perfecte partner, een fata morgana en het cliché van een film binnen een film. En aan het eind blijf je alleen nog met jezelf over… Of is dat ook geen werkelijkheid?

Programma:
Doorlopend vanaf 22.30: Expo van Haagse kunstenaars
Doorlopend vanaf 22.30: Korte films in de zaal

Galerij Prins Willem V

0035_FvdB_20120314

Een bomvolle galerij
Een beetje vorst had in de 18e eeuw een galerij met schilderijen. Stadhouder Prins Willem V dus ook. In zijn galerij hangen de muren bomvol. De schilderijen hangen er lijst aan lijst, van plint tot plafond. Onze rondleiders vertellen je alles over deze vorstelijke verzameling.
Bekijk er ook het indringende schilderij van de Italiaanse Renaissanceschilder Andrea Mantegna dat tijdelijk in de Galerij is te zien. Een unicum!
Al helemaal geïnspireerd? Ga dan zelf aan de slag en schilder met licht je eigen schilderij.

Programma
Doorlopend: Verhaal op zaal over de Galerij en Mantegna
Doorlopend: Schilderen met licht

Gemeentemuseum Den Haag

museumnacht-2015-gemeentemuseum-den-haag_21107172410_o

Jazzclub Mondriaan
Het Gemeentemuseum Den Haag opent tijdens de museumnacht haar deuren als Jazzclub Mondriaan.  Laat je verassen door Theater Pepijn met een mix van cabaret, muziek en stand-up-comedy en speel Mondriaan Twister tussen de kunst. Geniet van pop-up poëzie, bijzondere muzikale optredens en drink een drankje in ons intieme Jazz café. Laat je meevoeren op het ritme en ga op muzikale en culturele ontdekkingstocht met Lucy’s Wijsje. Zin om mee te gaan? Hop-on de Poëziebus van het Letterkundig Museum, dans de Boogie Woogie in de silent disco en leg jouw avond voor altijd vast in de old skool photobooth!

Programma:
Doorlopend: KETEL 1 Punchbike met KETEL1 fresh lemonade, Photobooth, DJ Spinkit, Poezie installatie, Silent Disco, Twister, Poëzie bus
20.00 – 23.00: Pop-up Poëzie
20.00 – 23.00: Huis van Gedichten
20.30 – 23.00: Bolt and the Swamp, Sue the Night, Michelle David & the Gospel Sessions
20.30 – 23.30: Theater Pepijn met Podium PEP
23.30 – 00.30: Optreden Piñata
20.00 – 21.00 / 21.00 – 22.00/ 22.00 – 23.00: Lucy’s Wijsje
Let op! Elke uur zal een groep van 20 personen deel kunnen nemen aan Lucy’s Wijsje. Je kan je vooraf aanmelden via een link die later bekent gemaakt zal worden. Op de avond zelf zullen er nog 20 vrije plaatsen zijn.

Haags Gemeentearchief

pantoffelinterieur

Nachtelijke Pantoffelparade
Keep up your appearance en trek je beste goedje aan voor de pantoffelparade door het archief. Deze rondleiding  is echt Haags nep, plastic fantastic, fake it till you make it… Kom bij ons paraderen en kijk met andere ogen naar échte Haagse grandeur; ook àchter de voordeur. Hoe voelde het om in het Benoordenhout geen cent te makken te hebben en toch de schijn op te houden voor de buren? Ga op de foto in ons ‘sjieke’ interieur. Natuurlijk met Haagse Bluf toe!

Programma:
Doorlopend: Bezoek Benoordenhoutse huiskamer. 
20.15 / 21.30 / 22.45 / 00.00: Start Pantoffelparades
Het Haags Gemeentearchief bevind zich bij de hoofdingang van het stadhuis aan het Spui.

Gevangenpoort

0109-210956_068

Waargebeurd of slechts een mythe? Ontdek de waarheid achter spannende verhalen in de Gevangenpoort!
In de donkere cellen van de Gevangenpoort moesten gevangenen soms wel maandenlang wachten op hun straf. Deze eeuwenoude gevangenis is dan ook vele verhalen én mythes rijk. Wat weet jij eigenlijk van de Gevangenpoort? Welke verhalen zijn waargebeurd en welke niet? Ga mee op een spannende tocht door het cellencomplex en test je kennis! De winnaar wordt beloond met een gepaste prijs.

Programma:
Doorlopend: Rondleiding door eeuwenoude cellen
Doorlopend: History Battle

Haags Historisch Museum

20140906-385

Hoe goed kejjuh Duh Haag ègelluk?
Wat is nu écht ‘typisch Haags’ en wat niet? Ontdek het tijdens de Museumnacht in het Haags Historisch Museum! Neem je vrienden mee naar de Haagse pubquiz met quizmasters Dennis Weening en Marcel Verreck, dans op live Anouk-classics en laat je fotograferen in de Doe-het-Selfiebox. Haagse hapjes en drankjes mogen natuurlijk niet ontbreken: herken jij ze tijdens onze blinde proeverij?

Programma:
Doorlopend: Blind tasting op z’n Haags
Doorlopend: Ga op de foto in de Doe-het-Selfiebox
22.00 – 22.30 / 23.00 – 23.30: Optredens van Anouk-coverband Nouked
20.30 – 21.00 / 23.30 – 00.00: Haagse pubquiz met quizmaster Marcel Verreck
21.30 – 22.00 / 22.30 – 23.00: Haagse pubquiz met quizmaster Dennis Weening

Hector & Wolf

3

Hector&Wolf in het Mauritshuis
Tijdens Museumnacht organiseert Hector&Wolf een workshop in het Mauritshuis. In het Mauritshuis kan je de tentoonstelling Hollanders in Huis  Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection bewonderen, met een selectie zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen afkomstig uit de Britse koninklijke verzameling.

Geheel in thema gaat Hector&Wolf  de Britse oorlogspropaganda slogan KEEP CALM samen met jou nieuw leven inblazen. Tijdens de performance van kunstenaar Lo La in de foyer van het Mauritshuis verkennen we alvast de mogelijkheden. Boven in de Kunstwerkplaats gaan we samen aan het werk. Een keur aan creatief talent staat klaar om je te helpen bij het maken van je eigen Hector&Wolf tas en deze met de beroemde slogan te bedrukken.

Programma:
Doorlopend: Kunstwerkplaats
Elk eerste kwartier van het uur: Performance Lo La

Heden

 

jan-hoek-loves-anne-forest

Oh! When love is gone, where does it go? & Jan Hoek loves Anne Forest and they love You!
Kom op zaterdagavond 29 oktober tijdens de Museumnacht Den Haag naar Heden voor je eigen unieke kunstwerk van Jan Hoek en Anne Forest! Laat je door fotograaf Jan Hoek portretteren waarbij hij je tot een duister schilderij-personage maakt uit het oeuvre van Anne Forest. Jan fotografeert je en neemt op de hem kenmerkende wijze jouw portret onder handen, zodat je één wordt met de iconen van Anne: Echt Nep dus!


Om het plaatje compleet te maken, drukken we deze unieke, customized foto van jezelf direct af voor maar €7,50. 


Een extra speciale avond in Heden met de opening van de nieuwe tentoonstelling van Micha Patiniott. In ‘Oh! When love is gone, where does it go?’ wijst Micha Patiniott naar datgene wat je niet kunt zien – volgens hem zit er tussen het moment van ‘kijken’ en ‘niet kijken’ iets heel interessants. Het is echter niet te vast te leggen. Je kunt er met geen enkele taal bij komen, ook niet met beeldtaal. Paradoxaal genoeg maakt hij er toch schilderijen over. Wat is dat dan, wat daar tussen zit? Zit er wel iets en zo ja, waar gaat het naartoe als je er naar kijkt?


Programma:
Vanaf 20.30: Jan Hoek loves Anne Forest and they love You!
20.00 – 01.00: Opening van de tentoonstelling ‘Oh! When love is gone, where does it go?’ en meet greet met Micha Patiniott

Humanity House

ervaringsreishumanityhouseliggend

Hoe goed ben jij ingeburgerd?
Hoe voelt het om te vluchten? Kruip voor 45 minuten in de huid van een vluchteling en ervaar hoe het is om alles achter te moeten laten in ons interactieve museum in de ervaringsreis.
Hoe goed ben jij eigenlijk ingeburgerd? En hoe zit het met je ‘Kennis van de Nederlandse Maatschappij?’ Doe bij ons een inburgeringsexamen: de examinator is de strenge (maar hopelijk rechtvaardige) Saman Amini, een van de acteurs uit de succesvolle theatervoorstelling Nobody Home. Weet jij de Nederlandse situaties goed in te schatten? Dan ga je naar huis met het felbegeerde inburgeringsdiploma (echt nep)!
Bijzondere suppoosten leiden je de hele avond rond door onze expositie. De Asielzoekmachine. Hoe ziet de Nederlandse wereld van asiel er uit? Ervaar hoe beeldende kunst, fotografie en video-installaties deze wereld voelbaar en begrijpelijk(er) maken. Met o.a. werk van topfotografen Chris de Bode en Ad van Dende.

Programma:
Doorlopend: Ervaringsreis: hoe voelt het om te vluchten?
Doorlopend: Expositie: De Asielzoekmachine
21.00 / 23.00: Hoe goed ben jij ingeburgerd? NL
22.00: Hoe goed ben jij ingeburgerd? EN

Huis van Gedichten

LettertypesMuseumnacht-vierkant

Lettertypes: kick-off tijdens Museumnacht!
Lettertypes is een nieuw zes wekelijks letterenpodium voor aanstormende woordartiesten: taaltalenten die gek zijn op poëzie, rap, spoken word, songteksten, storytelling, comedy of andere taalzaken. Of dat nu doorgewinterde artiesten zijn of nieuwkomers. Lettertypes is een initiatief van Huis van Gedichten, een literaire educatie-stichting uit Den haag en van Ctalent, een instelling die Haags talent scout en een plek biedt op verschillende podia. Naast het podium worden ook workshops en persoonlijke begeleiding voor ambitieuze jongeren die met taal verder willen georganiseerd.
Tijdens Museumnacht is Lettertypes te gast in het Gemeentemuseum en onderzoeken jonge woordartiesten met verschillende achtergronden de vraag: wat is nou échte poëzie?

Programma:
Alles doorlopend

Huygens' Hofwijck

Museumnacht Hofwijck

Huygens & Huygens are alive!
Op deze mysterieuze avond komen de geesten van Constantijn en Christiaan Huygens weer tot leven op Hofwijck. Ontdek de prachtige buitenplaats en het huis tijdens een spannende rondleiding. Blijf goed in de buurt van de gids, want sommige delen van de tuin zijn wel erg donker! Tijdens de museumnacht beleef je Huygens’ Hofwijck net even op een andere manier. Is alles wat we zien wel echt?
Bijkomen van de spannende avond op Hofwijck? Op 3 minuten loopafstand ligt Museum Swaensteyn waar je mee kan swingen tijdens de jazzoptredens en alles kan leren over wijn tijdens de wijnproeverij.

Programma:
Doorlopend: Tuinrondleiding in het donker
Doorlopend: Huygens & Huygens are alive rondleiding (huis en tentoonstelling Christiaan kijkt ! )
Doorlopend: Kraampje koffie/thee/chocomelk/wijn/bier

Instock - Snapwillum

Staand chained sticker

Snapwillum – Not All Sheep Adjust expo
Snapwillum volgt de groeiende kudde snapchatters maar zet zich tegelijkertijd ook apart van hen. Jan-Willem maakt namelijk alleen maar tekeningen op Snapchat en verspreid deze vervolgens als een unieke vorm van straatkunst. Met de museumnacht kan je zijn werk ook uitgewerkt voor interieur ervaren. Bezoek de expositie van Snapwillum in het Instock. 


Programma:
Doorlopend: expositie

Jenever Museum Van Kleef

museumnacht 2016

Echt Haags sinds 1842
De juiste inspiratie voor het bezoeken van de museumnacht? Kom langs bij Van Kleef voor een glaasje ècht Haags levenswater. Van Kleef, opgericht in 1842, is het enige Haagse jenever –en likeurenhuis en dé plek waar Haagse historie vloeibaar wordt!

Bij droog weer serveren we vanaf 22:00 “Haagse Ballen” met Van Kleef Kruìde Baggâh in de museumtuin.


Programma:
20.30 – 21.00 / 21.15 – 21.45 / 22.45 – 23.15 : Rondleiding + jenever proeven
23.15  – 01.00: Jenever proeven

Koninklijke Schouwburg

ks zaal

Het Verhalenbordeel in de Koninklijke Schouwburg
Met een muzikaal voorspel door Tim Akkerman!
Buiten is het koud, maar in de KS wordt het tijdens de Museumnacht HEET! Via de kleedkamers van de schouwburg wordt je geleid richting Het voorspel, verzorgd door Tim Akkerman met een intieme solo in onze artiestenfoyer.

Als je bent opgewarmd, mag je op het podium van onze Grote Zaal gaan liggen, om heerlijk ontspannen te luisteren naar acteurs van het Nationale Toneel, die verhalen uit het Verhalenbordeel voorlezen. Rooie oortjes gegarandeerd! Alle emotie, spanning en energie laat je vervolgens los in onze Silent Disco, uiteraard voorzien van een lekkere suikerspin, cocktail of gin-tonic! De Koninklijke Schouwburg mág deze nacht niet op je route ontbreken!

Programma:
Vanaf 20.30 uur iedere 20 minuten een tour door Het Verhalenbordeel… ingang aan de Artiestengang van de Schouwburg aan de Schouwburgstraat nummer 10.

In de foyer van de Koninklijke Schouwburg: Vanaf 20.00 uur Silent Disco

Vanaf 20.30 uur: dansen bij laGarçon*. LaGarçon* maakt #nouveausoul en gaat van eigengereide Popmuziek naar P-funk en van Zappaaanse jazz naar R&B, waarbij ze ongeveer alles beroeren wat ertussen ligt. They swing de pan binnenstebuiten¿ met zowel Nederlands als Engelstalige songs. https://www.facebook.com/lalalagarcon/

Literatuurmuseum

LM_logo

Poëziebus van het Literatuurmuseum
O, wat een nacht! Het Literatuurmuseum gaat deze Museumnacht opnieuw mobiel. De Poëziebus van het Literatuurmuseum staat garant voor een bijzondere poëzie-experience. Terwijl jij in de bus geniet van een drankje, verleiden de dichters Lieke Marsman, Kira Wuck, Manu van Kersbergen, Guus van der Steen en Shida Boukhizou je met een intiem en exclusief optreden. Ondertussen brengt de bus je van de Hofvijver naar het Gemeentemuseum, of andersom. Dit wil je niet missen, maar wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Programma
Doorlopend: Poëziebus van het Literatuurmuseum
Let op: het Literatuurmuseum  is zelf niet geopend tijdens de Museumnacht

Louis Couperus Museum

1.-LC-Aff-KV

Bedot door de polkadot?
Kom binnen in de wereld van het 19e eeuwse Louis Couperus Museum en maak kennis met de 20e eeuwse installaties van Yayoi Kusama. Ook is tijdens de Museumnacht onze jubileumtentoonstelling van Zero tot Kleine Zielen te bewonderen.

Van jezelf een kunstwerk maken? Dat kan bij het Louis Couperus Museum! Tover jezelf om tot vrolijk nul-kunstwerk met de beroemde Kusamadots en laat je daarna mooi bedot fotograferen door de bekende Haagse fotograaf Piet Gispen.


Programma:
Alles doorlopend

Molen de Vlieger

de Vlieger2

Molenaar ben je dag en nacht
Vroegâh waren de poldermolens van levensbelang om in de lage landen te kunnen wonen en hielden onze voeten droog. Poldermolen de Vlieger doet dit nog steeds. Anno 2016 weliswaar als werkende museummolen, maar in geval van nood nog volop inzetbaar. Molenaar Bram Zonderop kan als geen ander vertellen dat zijn vak geen ‘mooi weer’ baantje is. Bij nacht en ontij staat hij zijn mannetje. Bram en de andere vrijwilligers vertellen je over alles wat hierbij komt kijken. Vraag raak en kom luisteren naar hun verhalen!

Programma:
Doorlopend: Rondleidingen Molen de Vlieger by night

foto Charles Groeneveld

Mauritshuis

nacht_46

Real Royal 
Het Mauritshuis krijgt hoog bezoek: een tentoonstelling met Oude Meesters uit de verzameling van Queen Elizabeth. Een avond met een koninklijk Engels tintje.
Open de deur van een van onze telefooncellen en stap virtueel in De muziekles van Vermeer. Maak samen met Hector&Wolf je eigen utterly British Keep Calm-tasje. Bekijk de tentoonstelling op je eigen houtje, volg een flitsrondleiding door de vaste collectie, of ga er bij liggen om naar een kalmerende Pillow Talk te luisteren. Zin om de boel ‘es flink te bedotten? Illusionist Robin Matrix leert je de fijne kneepjes van het vak. Breng hierna een bezoekje aan onze eigen nailstudio. Met een Gin & Tonic bar kom je weer op adem. En als klap op de vuurpijl komt George Michael (écht?!) zijn beste hits zingen. Lovely, darling!

Programma:
Doorlopend: Royal VRmeer Experience, 17de-eeuwse photobooth, Nailart, flitsrondleidingen, bezoek aan de tentoonstelling, Hector&Wolf workshop: Customize your own Keep Calm bag
21.15 – 21.45 / 22.45 – 23.15 / 00.15 – 00.45: Pelligrini Pillow Talks in de Gouden Zaal
20.30 – 21.00 / 22.00 – 22.30 / 23.30 – 00.00: Workshop illusionist Robin Matrix
22.00 – 22.30: Optreden “George Michael”

Museon

Museon Nachtdienst Museumnacht(C) Sigfried Piroe

NACHTDIENST in One Planet
Deze speciale editie van NACHTDIENST maakt van het Museon een MensenMagnet. De avond wordt gepresenteerd door Daim & Mike Benjamin vanuit de International Lounge. Veerman & van Veldhuizen nemen je mee op speedtour naar ONE PLANET, the new exhibition. Dit alles onder het genot van een heerlijke wereldburger en krekelsoep uit de foodtruck.

Programma:
Doorlopend: NACHTDIENST, ONE PLANET (+demo’s en special information), ILLUSIONS magie of werkelijkheid, foodtruck en bar
21.00 – 22.00 – 23.00: ONE PLANET speedtour door Veerman & van Veldhuizen

Museum Beelden aan Zee

Pablo Picasso (1881-1973) in his workshop in Antibes with an owl, 1946 (b/w photo)

Picasso aan Zee
Kom naar museum Beelden aan Zee en verwonder je over de verrassende sculpturen van Pablo Picasso (1881 – 1973). Tijdens de rondleidingen kan je genieten van de warme en mediterrane kleuren van zijn keramische werken. In de tentoonstelling worden unieke exemplaren getoond. Sommige werken zijn zelfs nog nooit op Nederlandse bodem te zien geweest! Om dit te vieren staat er een speciale Picasso fotobooth en is er zelf theater met Mrs Picasso. Komt dat zien!

Ook is er werk te zien van Frits van Hall, Hieke Luik, Arne Quinze en Anish Kapoor. Zelf aan de slag? Maak kennis met de draaischijf en zie of jij ook zo’n mooi Picasso werk kan maken.


Programma:
Doorlopend: Picasso fotobooth, kennismaking op de draaischijf
20.00 / 21.00 / 22.00: Rondleiding Hieke Luik
20.30 / 21.30 / 22.30: Theater met Mrs Picasso

Museum Bredius

elinga-ii-cat-57-inv-217-1946-510x492

Echte Neppers
Abraham Bredius was een echte kunstliefhebber. Hij verzamelde schilderijen van onder meer Rembrandt, Jan Steen, van Neer en Hobbema. Tenminste, dat dacht hij. Het gebeurde namelijk wel eens dat een schilderij aan de verkeerde schilder werd toegeschreven! Waarom ging het fout in het herkennen van deze schilders? Ieder uur kun je een rondleiding volgen langs deze echte neppers.

Programma:
Doorlopend: Rondleiding met uitleg over echte en nep schilderijen

Museum Meermanno | Huis van het boek

Museumnacht in Museum Meermanno.(Den Haag 04-09-10)Foto:Frank Jansen

Beleef de Middeleeuwen
Reis terug in de tijd en waan je voor een nacht in de Middeleeuwen. Proef abdijbiertjes naar traditioneel recept gemaakt door echte broeders en biecht al je zonden op in de biechtstoel bij de neppe priester. Laat je omtoveren tot middeleeuwse bedelaar in de ‘make under’ en laat je fotograferen door een professionele fotograaf. Leer met monnikengeduld kalligraferen met een echte ganzenveer of volg een late night minicollege bij de conservator over boeken in de middeleeuwen. Wist je dat ze dachten dat de boekdrukkunst de uitvinding van de duivel was?
Pas overigens op dat de kwakzalver je niet een middeltje aansmeert en vergeet vooral niet een vrijbriefje voor de hemel af te drukken!

Programma:
Doorlopend:Abdijbier proeverij, Middeleeuwse make-under + fotoshoot, workshop vrijbriefje afdrukken met handdrukpers, workshop kalligrafreren als een monnik, biechten in de biechtstoel 20.00-20.20 / 21.00-21.20 / 22.00-22.20 / 23.00-23.20 / 00.00 – 00.20: Late night minicollege door de conservator

Museum Swaensteyn

20140606-2014June_Museum-Voorburg_1A9B8896foto-©Charles-Groeneveld

Jazz at the Museum
Een swingende jazzclub bij Museum Swaensteyn! Aan de wijnbar kun je een heerlijk drankje bestellen en tussendoor genieten van jazzmuziek. Verschillende artiesten treden op tussen de kunstwerken van Herman Bogman. De tentoonstelling toont zo’n 50 werken van de getalenteerde Haagse aquarellist. Tussen de optredens door zullen er rondleidingen worden gegeven door de vaste collectie van het museum. Vrees niet, Prinses Marianne en de Romeinen zullen hierbij niet worden overgeslagen.
Leer naast de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg, alles over wijnen tijdens de wijnproeverij van wijnwinkel “Smaak van het Zuiden”. Dit bezoek kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan Museum Swaensteyn met Huygens’ Hofwijck. Binnen 3 minuten loop je naar de mooie buitenplaats waar Christiaan en Constantijn tot leven komen tijdens een mysterieuze avond!

Programma:
Doorlopend: Wijnbar, tentoonstelling Herman Bogman
20.30 – 21.30 / 22.00 – 23.00 / 23.30 – 00.30: Jazzoptredens
20.00 – 20.30 / 21.30 – 22.00 / 23.00 – 23.30: Rondleiding vaste collectie
21.30 – 22.00: Wijnproeverij ‘Smaak van het Zuiden’. 

het Nutshuis

museumnacht nutshuis liggend

I´m a lie, even if I´m true
In Het Nutshuis regeert de leugen en dwaal je door een wereld die niet van echt te onderscheiden is. Kun jij feit en fictie nog uit elkaar houden?
Terugkomen van een ver land, zonder er ooit een stap te hebben gezet. Doe de Keep on Smiling test om te kijken of jij een leugen kan onthullen. Relaxen en luisteren naar muziek van de Crying Boys Café en opslepende autotunes in onze tuin bij een haardvuurtje mét heerlijk cocktail. Genieten van The Lying Bastard, Lolo Ferrari en de Maanlanding in ons cafe de Flessentrekkerij. Sluit af in de fotobooth om deze avond voor altijd vast te leggen.

Programma:
Doorlopend:  café de Flessentrekkerij, voorgevel installatie, Keep on Smiling, de Sun-Nep fotobooth
21.45 – 22.15: Workshop de wassen neus
22.15 – 22.45 / 00.15 – 00.45 Crying Boys Cafe
20.00 – 22.15 / 22.45 – 00.15 / 00.45 – 01.00: Opzwepende autotunes

Nest

Lieven van Velthoven

Happy Like Yesterday
Nostalgie is het gevoel iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt. Het beeld dat de geest op een situatie projecteert, wil echter maar al te gemakkelijk een ideaal schetsen dat er nooit echt was. In Happy Like Yesterday geven vijf kunstenaars op verschillende wijzen uiting aan een verlangen naar iets dat niet meer is, naar iets dierbaars uit het verleden, of naar een vergane technologie.
Naast het bewonderen van deze expositie is er ook genoeg zelf te doen bij Nest. Lieven van Velthoven maakt te gekke interactieve games. Bij Nest kun je zijn spel Room Racers spelen. Maak zelf een parcours van oldskool spullen en race je wagen naar de finish voor de snelste tijd. Daarnaast worden er heerlijke drankjes geschonken bij onze bar.

Programma:
Doorlopend: Lieven van Velthoven – Room Racers
Doorlopend: Bar

Panorama Mesdag

Panoarama Mesdag Interiors

De bedrieger bedrogen
Als je dacht dat de optische illusie van Panorama Mesdag jouw brein bedriegt, komt je bedrogen uit! Deze museumnacht is niets wat het lijkt; echt is nep, nep herkenbaar als echt en het is echt een zinsbegoocheling!
Tijd en ruimte gaan op hun kop en je wervelt door de 3D beelden van heden en verleden met Mesdag en Wiebe de Jager. Situaties die je werkelijk wilt zien krijgen een surreële twist door jouw medebezoekers als Theatersportvereniging Improfessioneel zich door het publiek laat leiden. Misschien zijn de levendige bar en de klanken van de DJ wel je enige houvast in de wirwar die jouw zintuigen maken van de echte en minder echte ervaringen van deze avond…

Programma
Alles doorlopend

Pulchri

foto

Net echt wordt echt
Wat is echt? Is een kopie echt? Een ding op zich? En kan dat ding dan zelf ook weer kunst worden? En hoever kun je hiermee dan gaan? Pulchri verkent de uiterste grenzen van de kunst van het kopiëren, via een beproefde techniek… Kom kijken en doe vooral ook mee!

Programma:
Doorlopend: Demonstraties diverse kunstenaars in verschillende zalen
Doorlopend: Net echt wordt echt

Sis Josip Galerie

DSCN1543

To be CONTInued
Op de Museumnacht kan je bij de Sis Josip Galerie langs voor de TO BECONTINUED expositie. Tijdens deze expositie krijg je een kijkje in het hart van kunstenaar Conti. Ook zal je CONTInu de performance van Conti Hermenet en Marja de Munk kunnen komen bewonderen. KABBALA: DE TOMTOM VOOR JE LEVENSPAD: Conti draagt haar mystieke kabbalistische teksten voor, afgewisseld door Marja met cello en stem. Exclusief te zien op de Museumnacht!

Kom naar de Sis Josip Galerie en beleef deze intense situatie.

Programma:
Doorlopend: KABBALA: DE TOMTOM VOOR JE LEVENSPAD

Spaces - Rode Olifant

new-eva-marie-brekkesto-2009-07-05-silbury-hill-lands

Graancirkels…. Echt of door mensen gemaakt?
Op de expositie ‘Graancirkels, de onbekende feiten’ in Spaces Den Haag gaat zelfs de grootste scepticus twijfelen. Veel mensen denken dat de complexe patronen die jaarlijks wereldwijd in velden verschijnen door mensen met planken en touwen gemaakt zijn. Maar de boeiende multi-media-tentoonstelling laat met grote foto’s, video’s en geluidsfragmenten zien dat Echt en Nep geen uitgemaakte zaak is!

Onderzoek naar groeiveranderingen in de graanstengels en meetbare magnetische energie wijzen op een onbekend mysterie. Ook de verklaringen van ooggetuigen, die lichtverschijnselen en geluiden hebben waargenomen geven te denken. Hoe kan het dat de makers van graancirkels nooit worden betrapt en wie verklaart hoe een gecompliceerde graancirkel overdag in luttele minuten is ontstaan min of meer onder het oog van wandelaars en automobilisten?

Een tipje van de sluier: https://www.youtube.com/watch?v=mxNH1e8XmQI&feature=youtu.be


Programma:
Doorlopend: diashow van spectaculaire graancirkels.
20.30 – 22.00 uur:  Speciaal voor de Haagse Museumnacht zal een aantal Nederlandse graancirkelonderzoekers aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Iedere 10de bezoeker ontvangt een graancirkelfrisbee!

Turks Museum Nederland

Een kijk in de Turkse cultuur en de geschiedenis van de eerste immigranten
Elk uur kan je terecht voor een flitsrondleiding door het Turks Museum Nederland. Na de rondleiding nog interesse in een goed gesprek? Dat kan onder het genot van een heerlijk Turkse kop thee. Er zullen genoeg medewerkers aanwezig zijn die klaar staan voor een goed gesprek.
Het Turks Museum Nederland wil op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de gemeenschappelijke cultuur en levenswijze die aan het ontstaan is. Door het tentoonstellen van de documenten, foto’s en brieven wordt de geschiedenis van de eerste immigranten zichtbaar gemaakt en overgedragen aan de komende generatie. Hoe leefden zij? Waarover schreven zij naar het thuisfront? Wat waren hun successen? Hoe ver ging de remigranten en de blijvers? Hadden ze heimwee? Wat waren hun dromen? Daarnaast biedt het Turks Museum Nederland een podium aan jong talent tijdens de tentoonstellingen en manifestaties. Er wordt onderzoek gedaan naar Turks-Nederlandse betrekkingen en immigrantenhistorie.

Programma:
Doorlopend: Turkse thee drinken
Doorlopend: Interacties, kenninsmaking en vraag/antwoord
Start elk heel uur: Flitsrondleidingen door de collectie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

24-8-04_Binnenhof Luchtfoto FOTO HANS KOUWENHOVEN

Een kijkje in het hart van de democratie
Ken je de Tweede Kamer alleen van tv? Kom het gebouw dan eens in het echt bekijken! Speciaal voor de Museumnacht zetten we verschillende moderne kunstwerken neer in de Statenpassage. Komt dat zien! Weet jij veel van politiek? Test je kennis op het interactieve bord van ProDemos (huis voor democratie en rechtstaat). Ga vooral ook even op de publieke tribune zitten en zie het werkterrein van onze volksvertegenwoordigers voor de échte Tweede Kamer experience.

Programma:
Alles doorlopend

West Den Haag in huis Huguetan

Ulf-Aminde-West-Museumnacht-1

The School of No Return
‘Art is not a mirror held up to reality, but a hammer with which to shape it.’ Bertolt Brecht

West Den Haag zal op locatie staan van het prachtige Huis Huguetan (1734). Dit stadspaleis was voor een korte periode het woonhuis was van koning Willem I en II en is bekend als de voormalige Koninklijke Bibliotheek en Hoge Raad. Tijdens de Museumnacht zal het de solo expositie van Ulf Aminde showen.

Duitse kunstenaar Ulf Aminde onthult zijn eigen kwetsbaarheid en daagt kijkers uit. In zijn performatieve documentaire films, installaties en activistische kunstwerken gaat hij de dialoog aan met mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Aminde produceert werk in gevangenissen, centra voor gehandicapten, opvanghuizen en op straat. Zijn projecten zijn het resultaat van gezamenlijke inspanningen waarbij hij ook kritisch kijkt naar zijn rol als regisseur. Aminde bevraagt het complexe en uitbundige terrein van realiteit, fictie, fictieve identiteit, empathie en voyeurisme.


Programma:
Doorlopend: The School of No Return – Ulf Aminde
Start elk heel en half uur: Flitsrondleidingen

Willemsvaart

10082016 048

Nachtvaarten
Tijdens Museumnacht de nachtelijke wateren van Den Haag op. Spannend! Laat je in stijl vervoeren over het water, met aan boord een programma vol verrassingen.
Het is 400 jaar geleden dat Trijntje Keever werd geboren. Zij is uitgegroeid tot de langste vrouw die ooit geleefd heeft. Met haar 2.54 meter torende ze boven iedereen uit. Ter ere van deze grote meid, mogen alle meisjes en dames die echt of nep (trek je hoogste hakken aan!) langer zijn dan 1.90 m gratis mee varen!

Let op! Ben je geen lange dame, dan betaal je eenmalig 2,50 pp voor deze activiteit.  Hierna kan je onbeperkt meevaren. Voor de lange dames onder ons vanavond een kleine meevaller. 


Programma:
De nachtvaart zal varen met twee boten. De boten vertrekken ieder heel uur van zowel de Zeestraat als Centraal Station en zullen onderweg stoppen bij Spaces Rode Olifant en Hooikade 14. Totale duur is 45 minuten.


De eerste boot vertrekt om 20.00 uur, de laatste om 00.00 uur.


Route:
CS (Prinsessegracht 4/tegenover KABK)
Zuid Hollandlaan 7: bij Spaces Rode Olifant
Hooikade 14: bij Museum Meermanno, Escher in het Paleis en Heden
Zeestraat (Hilton): bij Panorama Mesdag

Willibrordushuis

kapel

Een echt klooster in hartje Den Haag
Wist je dat er in hartje Den Haag een klooster is dat op volle toeren draait? Speciaal voor de Museumnacht leiden echte broeders je rond door een buitengewoon klooster met een bijzondere historie. Van een monumentale kapel waar je stilte kunt proeven tot een bierbrouwerij waar gerstenat broederlijk wordt gedeeld. Een indrukwekkende ervaring die jouw museumnacht wel heel bijzonder maakt!

Programma
Voor het klooster in de Oude Molstraat zijn twee rijen: de één voor een kort bezoek aan de kapel (max. 65 pers.), de andere voor het bezoek aan de kapel én de kloosterbrouwerij (max. 25 pers.) waar brouwbroeders uitleg geven over de kunst van het bierbrouwen. En natuurlijk volgt er dan een proeverij!
Ieder half uur (om het heel en om het half) gaat een nieuwe rondleiding van start. De laatste rondleiding is om 23.00 uur.